Houtstook bij Scouting Utrecht Oost
Bij Scouting Utrecht Oost (SUO) is houtstook een belangrijk onderdeel van ons
programma, zoals kampvuren en primitief koken. We leren onze leden overleven in de
natuur en verantwoordelijkheid nemen voor het milieu.
Dankzij een ontheffing op het houtstookverbod, mogen we als scouting in Utrecht
blijven stoken. We doen dit op een duurzame en verantwoorde manier, met schoon,
droog hout en efficiënte stookmethoden zoals de Zwitserse methode om rook en
fijnstof te beperken. Veiligheid staat voorop, en we stoken alleen onder geschikte
weersomstandigheden en met goed opgeleide leiding.
We houden contact met de buurt en als er klachten zijn nemen we die serieus.
Bij Scouting Utrecht Oost (SUO) hechten we veel waarde aan goede relaties met onze buren en respect voor de woonomgeving. Wanneer iemand in onze omgeving een klacht heeft over onze activiteiten, hebben we een klachtenprocedure opgesteld om deze op een zorgvuldige manier te behandelen.
Stappen in de Klachtenprocedure:
- Melding van de klacht:
Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit melden bij het bestuur van de vereniging middels een mail naar secretarisscouting.suowepa@gmail.com. We vragen om duidelijk de situatie, het probleem en het tijdstip van de gebeurtenis te vermelden. - Bevestiging ontvangst van de klacht:
U ontvangt binnen 10 werkdagen een bevestiging van de klacht. We streven ernaar de klacht snel in behandeling te nemen en een oplossing te vinden. - Onderzoek:
De klacht wordt toegewezen aan iemand uit het stichtingsbestuur om te onderzoeken. Per klacht zal bekeken worden wie deze het beste kan onderzoeken. Dit kan inhouden dat er contact wordt opgenomen met de indiener, betrokkenen binnen SUO, en eventueel met lokale autoriteiten. We proberen de klacht op een vriendelijke en constructieve te onderzoeken. - Oplossing of maatregelen:
Na het onderzoek wordt gezocht naar een passende oplossing, zoals het aanpassen van een activiteit, verbeteren van communicatie, of andere maatregelen, afhankelijk van de klacht. De oplossing wordt besproken in de groepsraad en eventueel met het stichtingsbestuur en altijd gecommuniceerd naar de indiener. - Bemiddeling:
Als de klacht niet naar tevredenheid is opgelost, of als er behoefte is aan verder gesprek, kan scouting bemiddeling aanvragen via Regio 3 Rivieren.
Sociale Veiligheid binnen Scouting Utrecht Oost.
We vinden het binnen Scouting Utrecht Oost belangrijk dat leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.
Sociale veiligheid binnen Scouting Utrecht Oost betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc. Samen met Scouting Nederland werken wij actief mee aan de bescherming van alle leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.
De gedragscode geeft grenzen aan in het contact met minderjarigen. Deze code dient door iedereen die een functie binnen onze Scoutinggroep vervult, te worden onderschreven. Wij volgen de gedragscode van Scouting Nederland. Alle vrijwilligers worden bij aanvang van hun vrijwilligerswerk, gewezen op deze gedragscode.
De gedragscode wordt jaarlijks besproken tijdens de groepsraad.
Aanstellingsbeleid nieuwe vrijwilligers
Een intakegesprek waarin de gedragscode van Scouting Nederland is besproken en de vrijwilliger weet dat hij/zij de verplichting heeft om een VOG te overhandigen binnen de proefperiode zoals die is vastgelegd binnen het Huishoudelijk reglement van Scouting Nederland. Kijk hier voor meer informatie.
Vertrouwenspersoon
Vertrouwenspersonen (Vereniging Scouting Utrecht Oost)
We streven naar een open cultuur onder leden, stafleden en vrijwilligers waar alles besproken kan worden. Mocht er behoefte zijn om iemand in vertrouwen te spreken voor steun of advies kan er contact opgenomen worden met een van de vertrouwenspersonen.
Leden
Het eerste aanspreekpunten voor onze leden en hun ouders/verzorgers zijn de stafleden. De vertrouwenspersoon voor leden is:
John van Hattum (06 – 22 46 65 82).
Stafleden
De vertrouwenspersoon voor stafleden/vrijwilligers zijn:
Emma van Oostrum
Pim Beusekom